Je zit als marketing expert aan de keukentafel, op zoek naar inspiratie voor een nieuwe marketing campagne. Je wordt steeds afgeleid door jouw zoontje die met kartonnen kaartjes de hele keuken bekleed. Terwijl jij zoekt naar dat “eureka” moment bekijkt jouw zoontje dino’s van de Albert Heijn door zijn Cardboard viewer met McDonalds logo. Gaat er al een virtual reality lichtje branden pappa?
Virtual reality is een buzzword en een hype. Daarnaast biedt het een schat aan mogelijkheden voor ondernemers. Van product concept tot promotie van hetzelfde product, in alle fasen van de ontwikkelingen is Virtual Reality te gebruiken. En nee, dit is geen toekomstmuziek, dit is de realiteit van vandaag. Als je nu de boot mist als ondernemer zul je heel hard moeten zwemmen om de concurrentie later in te halen. Kijk zelf naar de mogelijkheden die nu al voor het oprapen liggen!
Een Virtuele Tour door de winkel
Je hebt een professionele website, dankzij SEO staat deze hoog in Google, toch staat die Streetview er altijd boven. Laat een 360 Graden virtuele tour van jouw bedrijf maken en scoor hoger zonder extra advertentiekosten te betalen. Google houdt van visuele media, en geeft prioriteit aan bedrijven die Virtual Tours maken voor Google. Er is zelfs een programma voor gecertificeerde 360 graden fotografen.
Laat een 360 Graden bedrijfsfilm maken
We gaan nog een stapje verder, bewegend beeld spreekt nog meer tot de verbeelding. Gun jouw klanten een kijkje in de keuken. Letterlijk bij een restaurant, of figuurlijk bij een fabrikant van bijvoorbeeld elektronica. Zorg wel voor een onderhoudend script, laat een representatief persoon de presentatie verzorgen of huur een celeb in. Shinola liet bijvoorbeeld een 360 Graden video maken met acteur Luke Wilson als presentator:
Trek de aandacht op de beursvloer
Daar sta je dan met jouw producten, schaal met balpennen, sleutelhangers en pepermuntjes met opdruk. En de buren trekken alle bezoekers naar zich toe met alleen een bankstel en een stapel Cardboard houders. Wat is er te zien dan? De aantrekkingskracht van mensen met een Cardboard houder voor hun gezicht is opzienbarend. Het is ook een slimme manier om engagement op te zoeken, contact te leggen en op een ludieke wijze een dialoog te openen.
In virtual reality een eitje bakken in je nieuwe keuken
Je wilt een nieuwe keuken en gaat naar de keukenspeciaalzaak. Je ziet de demo keukens staan, maar de situatie komt absoluut niet overeen met de thuissituatie. Met VR software kan de verkoper direct een 3D mock-up maken op basis van de afmetingen die de klant geeft. Zet de VR headset op en loop direct door de keuken. Een ander kleurtje? Geen probleem, dat is een kwestie van het palet aanpassen. Alleen de geur van verse broodjes ontbreekt nog.
Overal trainingen geven
Ondernemingen besteden vaak te weinig tijd aan een gedegen training. Er is geen tijd, geen ruimte en er zijn te weinig goede instructeurs. Met VR apparatuur breng je de beste coaches binnen het bedrijf naar je toe. Maak een opstelling in een klein kantoor, laat de werknemers een headset dragen en de instructeur kan vanuit een andere locatie lesgeven. Individueel of voor een groep van werknemers op diverse locaties. Remote learning gaat de komende tijd explosief groeien.
Vertrouwd maar toch bijzonder
We mogen Palmer Luckey bedanken voor zijn Oculus VR Kickstarter campagne, en Google voor de introductie van de Cardboard VR viewer. Deze twee mijlpalen hebben de huidige boom in de Virtual Reality industrie ingeluid. De penetratiegraad van de bescheiden Google Cardboard is enorm, het biedt een prachtige introductie in de mogelijkheden van VR. Van kinderen op de basisschool tot dementerende senioren in het verzorgingshuis, je hoeft VR niet uit te leggen. Laat ze een VR headset dragen en ze snappen het direct. Het 3D beeld en de manier van rondkijken is direct herkenbaar en vereist geen nadere toelichting. Als ondernemer kun je hier direct op inspelen, zowel intern voor het personeel als extern naar de klanten toe.
De mogelijkheden op een rijtje
Hier zijn enkele voorbeelden van VR technologie voor bedrijven waar je als ondernemer nu al je voordeel mee kunt doen:
- Rapid Prototyping: Maak 3D ontwerpen en bekijk ze op ware grootte via een VR headset.
- Collaborative Working: Stel virtuele teams samen met werknemers op verschillende locaties.
- Presentaties: Laat prospects huizen, auto’s, keukens en vakantiebestemmingen zien vanaf kantoor.
- Marketing: Geef Cardboards met opdruk weg en laat klanten jouw eigen content thuis bekijken.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarin Virtual Reality het verschil kan maken voor innovatieve ondernemers. Dus voor elke pappa of mamma aan de keukentafel; kijk goed naar jouw kinderen, daar kun je meer van leren dan je denkt!