In onze maatschappij zijn diverse situaties, persoonlijkheden en instellingen waarbij autoriteit een grote rol speelt. Kinderen luisteren naar hun ouders en docent, werknemers luisteren naar hun leidinggevende, iedereen dient te gehoorzamen aan de wet en wanneer je op straat iets verkeerd doet krijg je te maken met de politie. Onze relatie met autoriteit wordt vrijwel direct aangeleerd door ouders, zit diep in ons en heeft een directe invloed op onze gedragingen. Daarom kan het gebruikt worden om bepaalde doelen te bereiken, zo ook voor organisaties.
Wetenschap rondom autoriteit in een notendop
Het is een interessant concept dat in de wetenschap regelmatig onderzocht is. Het meest bekende voorbeeld is een studie van Milgram. In dit onderzoek worden participanten getest op de invloed. Hun eigen autoriteit ten opzichte van een “leerling” (een acteur die woorden moet onthouden) en de autoriteit van een professor die ernaast staat. Bij iedere fout van de leerling dient de participant een schok te geven aan de leerling.
Na 135 volt begint de leerling steeds harder te schreeuwen van de pijn, maar als de participant wil stoppen verzoekt de professor hem/haar door te gaan (wat ook gebeurt). Sommige participanten gaan zelfs door tot 300 volt, ondanks de mogelijke gevolgen. Waarom?
Hoe autoriteit werkt
Het is vaak gunstig om een autoriteit te gehoorzamen aangezien deze vaak over meer kennis en macht beschikt. Als jong kind leer je dat deze gehoorzaamheid leidt tot een positieve uitkomst. Hierdoor ontwikkelen veel mensen een shortcut in hun denkpatroon waardoor regels van een autoriteit vrijwel direct worden opgevolgd of nageleefd. Het onderzoek toont aan dat dit principe zo sterk is dat mensen onder bepaalde omstandigheden zo ver gaan dat er ernstige schade toegebracht kan worden.
Autoriteit (positief) gebruiken voor organisaties
Als ondernemer en organisatie is het belangrijk om je te positioneren als autoriteit, zowel naar medewerkers als naar klanten en zakenrelaties. Dit kan op diverse manieren bereikt worden. Denk maar eens aan de tandarts in zijn witte jas die op tv de beste tandpasta aanprijst. Niemand gelooft dat deze acteur daadwerkelijk een tandarts is, maar dit type reclame, gebaseerd op een positie van autoriteit, is zeer effectief. Met name wanneer je niet bijzonder goed oplet of naar achterliggende argumentatie zoekt.
Een autoriteit worden
Een autoriteit ben je niet zomaar. Hier gaat veel tijd en werk in zitten. Hoe werk je naar een positie als autoriteit toe? Jezelf veel laten zien in de markt, bijvoorbeeld door:
- Goede dienstverlening/producten
- Artikel publicaties
- Persberichten
- Bloggen
- Waardevolle content delen
- Social media
Naast het delen van relevante informatieve content kun je met een website en in advertenties ook autoriteit en vertrouwen uitstralen. Door bijvoorbeeld de eerder genoemde doktersjas, reviews van klanten en gewonnen prijzen. Hiermee kun je nog meer benadrukken dat jouw organisatie de expert is.
De kracht van een autoriteit
Als jij dé autoriteit bent in jouw vakgebied of branche is heb je een bevoorrechte positie. Speelt er iets in jouw branche? Dan zullen journalisten eerst bij jou aankloppen. Stuur je een persbericht? Dan heb je meer kans dat deze opgenomen wordt. Ook een autoriteit worden? Zet alle mogelijkheden op een rij en werk strategisch naar een positie als expert!